Интериорни бои, Полезно

Въздействието на цветовете

Цветът представлява мощен дизайнерски инструмент, който влияе върху нашето настроение, емоции и възприятия. Всеки един цвят въздейства по своему и при избор трябва да е съобразен с темперамента и характера на хората, които ще обитават помещението.

Белият цвят е универсален  и принадлежи към неутралните цветове за стени. Може да се използва за всяко помещение, като въздействието му е   успокояващо и балансиращо. Един от основните му приоритети е  че не поглъща светлината.

Сивият цвят също попада в категорията на неутралните цветове. Подходящ е за съчетания с всяка цветова категория. Изключителната му семплост и универсалност го правят предпочитан за по-голямата аудитория от клиенти.

Черният цвят е стилен и тежък и се използва само в комбинация с други цветове .

Жълтият цвят е свеж , вдъхновяващ и динамичен , подходящ е за повечето помещения в жилището .

Оранжевият цвят също попада в категорията на топлите нюанси  и има способността да увеличи оптически пространството . Специалистите го полагат в  детски стаи, холове, трапезарии.

Червеният  цвят е специфичен относно помещението , в което се полага . Подходящ е предимно  за големи  помещения с достатъчно светлина. При него оптически се намаляват пространствата .

Синият цвят е подходящ за кухни, бани, спални и кабинети. Светлите оттенъци въздействат ефирно и създават чувство на лекота. Внимавайте обаче с тъмните нюанси на синьото – създават чувство на напрежение и намаляват оптично пространствата.

Зеленият цвят се препоръчва в спални, кабинети и представителни помещения. Това е цветът на увереността и задоволството и има успокояващо въздействие.

Лилавият цвят е екстравагантен, загадъчен и изключителен. Тъмно лилавият цвят е сериозен и тържествен и следователно е подходящ за представителни и жилищни помещения.

Кафявият цвят може да се използва за холове, спални и кабинети. Принадлежи към земните нюанси, които понижават напрежението.