Интериорни бои, Полезно

Избор на цвят

Ремонтните дейности в жилището неминуемо водят след себе си множество въпроси. Един от основните, с който се сблъскваме е какъв цвят да са стените ни. Отговорът на този въпрос не е никак сложен и той зависи най-вече от личностните предпочитания и усет. Един от факторите, с който е желателно да се съобразим при избора на цвят за боя или декоративна мазилка е наличието на достатъчно естествена светлина и пространство, с което разполагаме. По-светлите нюанси правят атмосферата ведра и приятна, подходящи са за малки пространства, без достатъчно светлина, тъй като визуално ги уголемяват. Противоположно е мнението при тъмните цветове, предпочитан избор са за големи пространства с повече естествена светлина.

Пастелни нюанси като зелено, синьо, лилаво създават успокояваща атмосфера. От своя страна топлите цветове в оранжевата и червената гама са активни и стимулират физическа и психическа дейност и комуникация, подходящи са за кухни и дневни.

Универсално решение при колебания е класическото бяло. То е неутрално като цвят и е подходящо за всякакви цветови комбинации.